Felvonóvezérlés csere

Mikor van szükség a felvonó vezérlésének cseréjére?


A megbízható működésen túl a felvonókkal szemben alapvető elvárás a biztonságos üzem. Ezt sajnos a régi, elavult vezérlések sokszor csak részben teljesítik.
Sokszor találkozunk azzal a panasszal is, hogy a drága karbantartás ellenére gyakoriak a meghibásodások, beragadások, a lift nem működik megbízhatóan.

A vezérléscsere az alábbi lépésekből áll:
1. Régi vezérlés bontása
2. Új vezérlés felszerelése, beállítása
3. Átadás, szakhatósági vizsgálat

A komplett munka kb. 2-4 munkanapot vesz igénybe, mely idő alatt sajnos a felvonó leállítása elkerülhetetlen. Felár nélkül végzünk folyamatos, 24 órás vagy hétvégi munkát, így a csere akár hamarabb is elkészülhet.

A csere során saját gyártású, mikroprocesszoros vezérlésünket építjük be, mely méretezését, tervezését, szolgáltatásainak optimalizálását elvégezzük. A vezérléscsere a központi vezérlés, motor- és fékkapcsolók, szintező rendszer, emeleti és fülkei tablók, és az utasok számára láthatatlan karbantartási egységet érinti.

Régi, egy vagy kétsebességes felvonóknál ajánlott un. hajtásszabályozó (frekvencia szabályozó, inverter) beépítése, mely segítségével rendkívül pontos szintbeállás, lassítás és dinamikus gyorsítás érhető el. Ez jelentős költséggel jár, így szükségességével, műszaki megoldásokkal kapcsolatban előzetes konzultációt biztosítunk.

A felvonóvezérlés cseréjét minden esetben a felvonó (kikapcsolt állapotban lezárható) főkapcsolójától kezdjük, mely az épület villamos hálózatának részét képezi. Ennek biztosítása, felszerelése az Önök feladata.

A szakma sajátossága, hogy költségcsökkentési okokból egyes liftes cégek nem cserélik le a motort, fékeket vezérlő erősáramú kapcsolókat (darabjának ára ötjegyű számokkal írható le), hanem csak a szinteket számláló vezérlőrendszert. Ettől persze még működni fog a felvonó, de az elöregedett kapcsolók miatt nem garantálható a hosszú idejű megbízható működés. Mi ilyet még kérésre sem csinálunk, áraink az erősáramú kapcsoló részt is tartalmazzák.

A magyar jogrend különös sajátossága, hogy a vezérlés nem számít a felvonó fődarabjának, így cseréje után a szakhatósági vizsgálat nem kötelező. Ennek ellenére mi – az Önök és saját megnyugtatásunkra – javasoljuk ennek elvégeztetését arra kijelölt, független szervezettel. Természetesen ilyen igény esetén a teljes hatósági eljárást lebonyolítjuk.

Az őszinte, teljes tájékoztatáshoz hozzá tartozik, hogy elöregedett, nem megfelelően karbantartott felvonók esetén előfordulhat, hogy a vezérléscsere önmagában nem hoz megoldást a megbízhatatlan működésre. Ilyenkor a felvonó teljes felújítása szükséges.

Fontos, hogy a vezérlés cseréjét Ön nem csak a jelenlegi karbantartójától, hanem bárkitől megrendelheti. Ilyenkor természetesen beindulnak a „munkaféltő” kampányok a karbantartó cég részéről az alábbi tartalommal: „csak ő nyúlhat a felvonóhoz”, „Nem vállal garanciát rá ha más építi be”, stb. A felvonó az Ön tulajdona, a felett Ön rendelkezik és semmiképpen sem ördögtől való ha Ön tudatosan gondolkodik!

Nem mindegy hogy a beépített vezérlés termelői áron vagy kereskedelmi áron, sokszoros haszonkulccsal érkezik Önökhöz. És nem mindegy, hogy kifejezetten azzal foglalkozó szakemberek építik-e azt be! (Link árkalkulátor)

Általános esetben a teljes vállalkozói díj 30%-át kérjük megrendeléskor (gyártási előlegszámla), a fennmaradó 70%-ot az átadás után 8 napos fizetési határidővel.
Egyedi esetben (partnercégek, törzs-megrendelők, több liftre vonatkozó szerződés, állami megrendelők) a fentiektől természetesen rugalmasan el lehet térni.

Amennyiben Ön régi megrendelőnk vagy egyszerre több felvonó vezérléscseréjét rendeli meg tőlünk természetesen ezt értékeljük.

Egy vezérlés gyártása 3-5 nap, így – sürgős esetben – a szerelést a megrendeléstől számított 5. napon el tudjuk kezdeni.

Az általunk gyártott és általunk beépített vezérlésekre 5 év garanciát vállalunk. Fontos, hogy a garancia a vezérlésre és a csere által érintett munkákra vonatkozik nem pedig a felvonó működésére. (Sok esetben a felvonó a vezérlésen kívüli okokból - pl. elöregedett ajtók, stb. – hibásodik meg.) Lásd „Mi merülhet még fel” pont.